Na Święta Wielkanocne mam do zaproponowania nieco czasochłonny, ale prosty i bardzo efektowny wielkanocny mazurek na kruchym cieście. Pomysł na zdobienie zaczerpnęłam z Internetu, ale wykorzystałam inne ciasto i nadzienie. Całość jest nieprzyzwoicie przepyszna i wspaniale udekoruje wielkanocny stół.

Żeby zrobić ciasto, siekamy 500g mąki z kostką masła lub margaryny. Dodajemy 175g cukru, 2 opakowania cukru waniliowego i 2 jajka. Całość szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut, a najlepiej godzinkę. Pierwszą połową ciasta wykładamy na prostokątną lub kwadratową brytfankę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Wyklejamy większy brzeg – będzie łatwiej nakładać masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż się zarumieni. Z drugiej połowy ciasta oddzielamy 2/3 i znów wykładamy do brytfanki. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i układamy w małe lub większe kwadraty pamiętając o wyklejeniu też brzegów. Można też przedzielić całość po przekątnej lub w inny sposób tworząc rowki, które wypełnimy potem polewami i lukrem. Pieczemy jak poprzednio.

Masa to bardzo prosta sprawa. Gotujemy puszkę słodzonego mleka skondensowanego przez 3 godziny. Wkładamy puszkę do garnka wypełnionego wodą (woda musi zakryć puszkę) i przykrywamy garnek, żeby woda nie odparowała. Ugotowaną masę rozkładamy na spodzie mazurka, następnie rozsmarowujemy dżem wiśniowy. Może być inny dżem lub powidła śliwkowe, ale ja polecam jednak wiśnie – u mnie najlepiej sprawdza się domowy dżem babci z całymi wiśniami, porównywalna może być konfitura wiśniowa firmy Łowicz, ale wychodzi dosyć drogo). Posypujemy masę płatkami migdałów i przykrywamy górnym blatem ciasta.

Dekoracja to już czysta przyjemność. Powstałe rowki wypełniamy różnokolorowymi polewami i/lub lukrami, a następnie dekorujemy czym tylko chcemy – posypkami, cukrowymi ozdobami lub po prostu robimy wzroki z lukru.

W zeszłym roku bardzo spodobał mi się gotowy zestaw do dekoracji złożony z zielonej posypki i piankowych kurek – polecam. 🙂 Do tego cukrowe kwiatki i perełki zamówione na tortownia.pl

Większy mazurek można zrobić w dużej prostokątnej blaszce. Zagniatamy wtedy i wypiekamy dwie porcje ciasta.

Przepis na lukier jest tutaj. Wspaniałą ozdobą stołu i pyszną słodkością na Wielkanoc może być też prosta babka udekorowana lukrem i wiosennymi akcentami.

~Pomyślna