Jeśli zostanie Wam trochę ciasta po przygotowaniu kruchych ciasteczek lub klasycznej tarty, to możecie wykorzystać je do zrobienia przepysznych tartelinek.

Schłodzonym ciastem dokładnie wyklejamy małe foremki wysmarowane masłem i posypane bułką tartą. Zapiekamy w ok. 180 stopniach przez 10 minut (do zarumienienia). Po wystudzeniu wyjmujemy spody z foremek i wypełniamy nadzieniem.

Z masą kajmakową i powidłami

Na spody wykładamy gotową masę kajmakową lub gotowane przez godzinę mleko kandyzowane w puszce. Przykrywamy konfiturą śliwkową i posypujemy płatkami migdałów. Proporcje można odwrócić – na spód dajemy trochę konfitury (ja najbardziej lubię wiśniową) i przykrywamy masą. Wtedy dobrze jest użyć szprycy, żeby efekt był estetyczniejszy. 🙂

Tartelinki z powidłami

Z budyniem i owocami

Na spody wylewamy budyń śmietankowy, dekorujemy owocami, a na koniec zalewamy rozpuszczoną marmoladą (brzoskwiniową lub morelową), żeby całość ładnie błyszczała.

~Pomyślna

Reklamy