Dziś proponuję smaczny wegetariański obiad, który można przygotować w 15 minut i bez większego wysiłku czyli ryż z warzywami i białym sosem.

Gotujemy ryż długoziarnisty kilka minut krócej niż jest napisane na opakowaniu (brązowy jest zdrowszy, więc polecam, ale wtedy czas przygotowania wydłuża się do 30 minut).

Na głębokiej patelni lub woku podsmażamy warzywa (cukinię, paprykę, kukurydzę, może też być marchewka, brokuły, groszek czy inne warzywa, które lubicie) – zaczynamy od tych, które gotują się najdłużej, a na końcu dodajemy te, które nie wymagają gotowania (kukurydza, groszek). Doprawiamy do smaku (oregano, papryka, curry – co kto lubi).

W oddzielnym garnku/rondelku rozpuszczamy dużą łyżkę masła. W szklance mleka rozpuszczamy płaską łyżkę mąki i wlewamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Przyprawiamy do smaku (solą, gałką muszkatałową, pieprzem) i gotujemy chwilę. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty dodajemy wody, a jeśli za mało gęsty, to dodajemy trochę mąki rozpuszczonej w małej ilości mleka.

Podgotowany ryż wrzucamy na patelnię z warzywami i dodajemy trochę wody (jeśli ryż przywiera, to trochę więcej). Mieszając podsmażamy kilka minut aż ryż będzie miękki. Gotowe! 🙂

Wystarczy wyłożyć ryż na talerz i polać sosem. Makaron z warzywami może być samodzielnym daniem wegetariańskim albo dodatkiem do mięsa (np. pieczonego indyka). Do wersji wegańskiej używamy bezmlecznej margaryny i mleczka kokosowego lub sojowego.

~Pomyślna

Reklamy