Jakiś czas temu koleżanka prowadząca kawiarnię podzieliła się ze mną wspaniałym w swej prostocie przepisem na przepyszne brownie. Nie mogłam nie podzielić się nim w sieci. :)

Składniki:

  • 3 gorzkie czekolady (najlepiej z tych tańszych, o niższej zawartości kakao – lepiej się rozpuszczają),
  • kostka margaryny (ja daję masło),
  • 6 jajek,
  • 300 g cukru (ja daję 200 – wolę mniej słodką wersję),
  • 100 g mąki,
  • szczypta kakao.

Tłusz roztapiamy i wkruszamy do niego dwie czekolady – mieszamy do rozpuszczenia. W oddzielnej misce miksujemy jaja z cukrem, dodajemy mąkę i trochę kakao, a następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Połowę masy wlewamy do dużej formy. Na wierzchu układamy ostatnią czekoladę pokruszoną na kawałki i zalewamy resztą masy. Całość pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni. Gotowe!

Ciasto jest tak samo proste w przygotowaniu, jak pyszne i kaloryczne. Na pewno warto spróbować. Dla mojej Mamy przygotowuję wersję przekrojoną na pół i przełożoną domową konfiturą wiśniową – równie pyszna. :)

Oryginalnych brownie można spróbować w bookhousecafe (namiary znajdziecie na fb).

~Pomyślna

Reklamy