Czyli ciasto Pani Jasi. To przepis babci mojej koleżanki – ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Do tego nigdy nie wychodzi zakalec. 🙂

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 budyń śmietankowy (lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1,5 łyżeczki kakao (w miarę możliwości prawdziwego, nie rozpuszczalnego)

Ciasto można przygotować w blenderze lub zmiksować – całej jaja ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe suche składniki i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. 4/5 ciasta wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą formy (polecam formę do babek – wygląda prześlicznie, ale może być najzwyklejsza prostokątna czy kwadratowa forma, a nawet żeliwna miska). Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i wylewamy na wierzch poprzedniej partii ciasta. W ten sposób ciasto po upieczeniu będzie dwukolorowe. Można oczywiście zrobić wersję całą jasną lub całą ciemną – co kto lubi. 🙂

Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. W zależności od naczynia i piekarnika ciasto może piec się krócej lub dłużej – jest gotowe, kiedy wsadzony w nie patyczek wyjmiemy suchy.

~Pomyślna

Reklamy