Dziś proponuję ciasta z jabłkami na kruchym spodzie.

Pierwsza propozycja to przepyszna klasyczna tarta, ale na prostym kruchym spodzie. Nieco zmodyfikowany przepis znaleziony w Internecie.

Ciasto na spód przygotowujemy tak, jak na kruche ciastka. Wylepiamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-15 minut w 200 stopniach.

Około kilogram jabłek obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ładne cienkie cząstki. Układamy na spodzie tak, żeby najładniejsze kawałki tworzyły na wierzchu ładny wzór.

Do przygotowania kremu (który stanowi całą tajemnicę smaku ciasta) używamy 2 jajek, 50g cukru, 150ml słodkiej śmietanki i 2 łyżek calvadosu (ja użyłam zwykłej brandy). Wszystkie składniki miksujemy i zalewamy nimi jabłka.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-30 minut (aż krem zgęstnieje).

Tarta z jabłkami

Można zrobić też tartę z innymi owocami. Ja pokusiłam się na suszoną żurawinę. Namaczamy ją na małym ogniu z odrobiną cukru (żurawina sama w sobie jest słodka, więc trzeba bardzo uważać z cukrem).

Tarta z żurawiną

Krem nadaje całości wspaniałego „klasycznego” smaku. 🙂

Prostszy w przygotowaniu jest zwykły jabłecznik – również na kruchym spodzie.

Obieramy 3 duże jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki. Dusimy je z cukrem i odrobiną cynamonu podlewając wodą.

Do spodu również wykorzystujemy przepis na kruche ciastka i gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty lub inną średniej wielkości blaszkę (przed samym pieczeniem, żeby ciasto się nie ogrzało). Można zostawić kawałek ciasta w lodówce – zastąpi nam potem kruszonkę. Ja dodaję do niego trochę cukru pudru, żeby kruszonka była słodsza.

Nakłuwamy ciasto widelcem, wsadzamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy, wykładamy jabłka i posypujemy resztą ciasta lub kruszonką. Jabłka układamy „z górką” – zredukują się podczas pieczenia. Jabłka można posypać szczyptą cynamonu. Wstawiamy do piekarnika na jeszcze 10 minut lub do momentu, kiedy wierzch się zrumieni, a jabłka zredukują.

Każda z propozycji będzie idealnie pasowała na niedzielne popołudnie. Smacznego! 🙂

~Pomyślna

Reklamy