Na przystawkę przed obiadem albo przekąskę podczas imprezy proponuję śliwki w boczku lub panierowane paluszki z kurczaka z dipem. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a robią furorę wśród gości.

Śliwki w boczku jadłam po raz pierwszy na firmowej imprezie. Zasmakowały mi tak bardzo, że od razu zrobiłam je w domu. Suszone śliwki namaczamy przez kwadrans w wodzie, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Każdą śliwkę (lub dwie, jeśli są małe) zawijamy w plaster duńskiego boczku i przebijamy wykałaczką. Nie polecam polskiego ani hiszpańskiego boczku, bo nigdy nie udało mi się kupić odpowiedniego. Śliwki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lekko posmarowanej tłuszczem (żeby nie przywarły). Pieczemy je około 5-7 minut z każdej strony w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Oczywiście czas pieczenia i temperatura zależą od piekarnika i naszych preferencji. Ja wolę lekko upieczony boczek, który jest chrupiący, ale nie mocno przypieczony. Można je przygotować wcześniej i podawać na zimno, ale ja wole ciepłe – prosto z piekarnika.

Paluszki z kurczaka są równie proste i też można je przygotować dużo wcześniej. Przepis na nie zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym i od razu zrobił u mnie w domu sporą karierę. Pierś z kurczaka kroimy na paseczki i panierujemy w mące z solą i pieprzem, jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej pół na pół z parmezanem lub serem corregio. Układamy i pieczemy tak samo jak śliwki – na natłuszczonej folii, ok. 15-20 minut obracając w połowie czasu pieczenia. Przy przewracaniu trzeba uważać, żeby nie zedrzeć panierki z kawałków kurczaka. Żeby tego uniknąć polecam dokładnie natłuścić folię i używać do przewracania specjalnych szczypczyków.

Paluszki z kurczaka

Zwykle do paluszków robię dwa dipy. Czosnkowy – mieszam majonez pół na pół z jogurtem naturalnym. Dodaję do niego sporo posiekanego czosnku, nieco soli, pieprzu i płaską łyżeczkę przyprawy tzatziki. Sos pomidorowy robię albo z ketchupu doprawionego moimi ulubionymi ziołami – oregano, odrobiną bazylii i pieprzu albo z pomidorów z puszki odpowiednio doprawionych i gotowanych przez ok. 20 minut (bez przykrycia – trzeba odparować część wody, żeby sos był gęstszy).

~Pomyślna

Reklamy